googlechart1. Door meer informatie te gebruiken kunnen bedrijven logistieke prestaties verbeteren. Vaak wordt weinig tijd geïnvesteerd in het voorspellen van de vraag en de voorspellingen worden niet door de gehele keten gebruikt.

2. Forecasten worden vast aan elkaar verbonden. Vaak wordt operationeel forecast berekend op basis van financiele forecast.

3. Vooral locatie afhankelijke business processen (supermarktketens, steunpunten, garages, monteurs) worden op vaste tijden beleverd. In realiteit kunnen de trends per locatie verschillen.

4. Verschillende events geven relatief hoog invloed per locatie maar niet op de totaal niveau.

5. Door professionele inrichting van forecasting proces (vraagvoorspelling) is het mogelijk om beschikbare resources en capaciteit beter te benutten zodat voorraden en eventueel personeel beter op de vraagvoorspelling kunnen worden beleverd. Betere forecast proces geeft een forecast roadmap voor de hele keten en maakt gebruik van verwerkte bedrijfsinformatie naast ICT en winkunde.